70 procent van de zeevervuiling bestaat uit single-use plastics. In januari 2018 probeerde de Europese Commissie het tij al te keren door een nieuwe visie op plastics voor te stellen. Nu wil de Commissie nog een stap verder gaan en presenteert het binnenkort een nieuw actieplan voor het bannen van wegwerpplastics aan het Europees Parlement en de Europese Raad. 

Duurzame alternatieven

Als er betaalbare en duurzame alternatieven voorhanden zijn, zullen kunststofproducten voor eenmalig gebruik van de markt moeten verdwijnen. Om de plasticsoep in de oceanen zo veel mogelijk te beperken, wil de Commissie daarom een verbod op plastic wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes en ballonnenstokjes invoeren. Plastic drankflessen voor eenmalig gebruik zullen enkel mogen worden verkocht als doppen en deksels eraan vastzitten. 

Europese lidstaten zullen bovendien de consumptie van plastic bakjes en bekers moeten terugschroeven. De Europese Commissie stelt daarom voor om nationale reductiedoelstellingen vast te leggen, alternatieve producten op de markt te brengen of ervoor te zorgen dat kunststofproducten voor eenmalig gebruik niet meer gratis worden verdeeld. De Europese Commissie hoopt met haar actieplan bedrijven te motiveren om competitiever te zijn op het vlak van de ontwikkeling van duurzame materialen en producten. 

Statiegeld

Daarnaast stelt de Commissie een inzameldoelstelling voor plastic flessen voor. Tegen 2025 zullen lidstaten 90 procent van alle plastic drankflessen moeten inzamelen. Dat kunnen ze door bijvoorbeeld statiegeld te heffen. Volgens het voorstel van de Commissie zullen producenten bovendien financieel verantwoordelijk gesteld worden voor het afvalbeheer en -schoonmaak. 

Bewustmaking

De Europese Commissie wil ook bewustmakingsmaatregelen verplichten in elke lidstaat. Consumenten zullen op de hoogte moeten worden gesteld van de negatieve gevolgen van plastic zwerfvuil, maar ook over de beschikbare alternatieven op vlak van hergebruik en afvalbeheer.

Verder zullen duidelijke en gestandaardiseerde etiketten de consument moeten duidelijk maken hoe hij zijn afval het best sorteert, wat de negatieve gevolgen van het product op het milieu zijn en hoeveel kunststof er zich exact in het product bevindt. Producenten zouden dan verplicht worden om deze etiketten op verpakkingen van maandverbanden, vochtige doekjes en ballonnen te kleven.

Visnetten

Ook voor vistuig, goed voor 27 procent van het zwerfvuil op de Europese stranden, wil de Commissie strengere regels. Producenten van vistuig waarin kunststof vervat zit, zullen dan verplicht worden om de kosten te dragen van de betrokken afvalinzameling en het transport en de verwerking ervan. Bovendien zullen ze ook verantwoordelijk worden gesteld voor de kosten van bewustmakingsmaatregelen.
Bron: www.susanova.be

Tags: Plastic milieu
Waarom hebben we bijen nodig en hoe kan je ze helpen?
...
Lessen kinderyoga
Laat je kinderen kennismaken met yoga!...
Leave a comment

Please login or register to review

Aanbevolen

 Weleda Zwangerschapsolie

Weleda Zwangerschapsolie

Zwangerschapsolie: ..

15,95€

 Weleda Verzorgende olie met calendula

Weleda Verzorgende olie met calendula

Deze zuivere lichaamsolie bevat heilzame natuurlijke ingrediënten die de tere huid van je baby int..

11,95€

Dagboek Ik ga logeren

Dagboek Ik ga logeren

De eerste keer dat je kind ergens gaat logeren is heel spannend. Allerlei vragen gaan door je hoof..

16,99€

Dagboek 9 Maanden in de buik van mama

Dagboek 9 Maanden in de buik van mama

Vanaf nu is het 9 maanden aftellen en dan is er nieuw leven! Een unieke periode waarin heel wat ge..

16,99€

Eco nappies midi (40-pack) - Fox - Midi 5-8kg

Eco nappies midi (40-pack) - Fox - Midi 5-8kg

Deze schattige luiers zijn meer dan alleen mooi. Gemaakt met veel minder chemicaliën dan ..

13,99€

Grote encyclopedie van alle dieren

Grote encyclopedie van alle dieren

Het dierenrijk zoals je het nooit eerder zag Het meest complete geïllustreerde naslagwerk o..

24,99€

Magneetvriendje Edwar de leeuw

Magneetvriendje Edwar de leeuw

De grappige magnetische knuffelbeestjes zijn leuk voor groot en klein.  Hang ze op de koelkast..

4,00€