'Zonder bijen, geen lekkernijen' is de slogan van Week van de Bij -campagne 2018.

Trotse peter Dominique Persoone wil blijvend aandacht voor bestuivers zowel voor ons voedsel als voor het voortbestaan van miljoenen plantensoorten!

In de plantentuin in Meise is 'de week van de bij' begonnen. Bijen zijn van levensbelang voor de fruitteelt, want zonder de zoemende diertjes is er geen bestuiving en dus ook geen fruit. Maar het gaat niet goed met de bijen, hoog tijd om de beestjes beter te beschermen, is de boodschap.

Van 27 mei t.e.m. 3 juni krijg je daarom bij Fairkids voor elke aankoop van minimum €20 een (h)eerlijk potje lentehoning!

Daarom willen de Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen alle kansen benutten om het de bijen aangenamer te maken. De vijf regionale landschappen van Vlaams-Brabant organiseren daarom in aanloop naar de Week van de Bij  heel wat activiteiten zodat iedereen aan de slag kan om de noeste bruin-gele werkers te ondersteunen.

Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook koffie, zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd.

De mens maakt van deze ecosysteemdiensten dankbaar gebruik. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen.

Draag je steentje bij en voorzie een plek in je tuin waar ze kunnen smullen. Bijen hebben vooral een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen nodig. Een bloemenmengsel inzaaien is een lekker voorgerechtje of dessert voor bijen. Bomen, struiken en vaste planten vormen de hoofdschotel die hen voorziet van voldoende nectar en stuifmeel. Goede voorbeelden zijn kers, pruim, appel, peer, kastanje, wilg, en linde. Ook struiken verdienen een plek in de tuin. Alle heesters die bessen vormen zijn bijentoppers. Voorbeelden: sleedoorn, meidoorn, aalbes, kruisbes, hulst, sneeuwbes, liguster, …

Een lege muur? Overweeg dan eens om een klimplant te zetten. Klimplanten zijn nuttig voor bijen. Enkele goede voorbeelden: vuurdoorn, botanische klimrozen, kamperfoelie en klimop. Bijen houden ook van een bloeiend gazon met paardenbloemen, klaver en madeliefjes.

En natuurlijk ook bloemen zoals zonnebloemen, bernagie, papaver, koolzaad,... Ook met bloemen in potten kan je bijen helpen: bloeiende kruiden zoals lavendel, bieslook, rozemarijn en tijm gedijen goed in bloembakken.


Steek je graag de handen uit de mouwen? Bouw een bijenhotel in je tuin, dan kan je ze goed observeren!Affiche week van de bij tuin

Bron: www.weekvandebij.be


Wat kunnen we in de tuin doen in april?
Een ecologische tuin is goed voor de natuur, en zo leuk om samen met de kinderen in te vertoeven! ...
Binnenkort gedaan met wegwerpplastic!
De Europese Commissie heeft een voorstel klaar dat wegwerpplastic moet bannen. Het maakte een lijst op met tien producten die volledig van de markt mo...
Leave a comment

Please login or register to review

Aanbevolen

 Weleda Zwangerschapsolie

Weleda Zwangerschapsolie

Zwangerschapsolie: ..

15,95€

Dagboek Ik ga logeren

Dagboek Ik ga logeren

De eerste keer dat je kind ergens gaat logeren is heel spannend. Allerlei vragen gaan door je hoof..

16,99€

Dagboek 9 Maanden in de buik van mama

Dagboek 9 Maanden in de buik van mama

Vanaf nu is het 9 maanden aftellen en dan is er nieuw leven! Een unieke periode waarin heel wat ge..

16,99€

Grote encyclopedie van alle dieren

Grote encyclopedie van alle dieren

Het dierenrijk zoals je het nooit eerder zag Het meest complete geïllustreerde naslagwerk o..

24,99€

Magneetvriendje Edwar de leeuw

Magneetvriendje Edwar de leeuw

De grappige magnetische knuffelbeestjes zijn leuk voor groot en klein.  Hang ze op de koelkast..

4,00€